petak, 29. travnja 2016.

Namaz od boba i bezglutenski kruh od heljdine kaše i prosa


Maja za Fitness.com.hr
(objavljeno i na Ordinacija.hr)

Pire ili namaz od boba priprema se diljem Mediterana i Bliskog Istoka. Postoje razne varijante, s lukom, češnjakom, maslinama, raznim začinima, a ovaj, vrlo jednostavan, priprema se na sjeveru Italije, u Apuliji.

Pripremite:

400g očišćenog boba
2-3 režnja češnjaka
2-3 žlice maslinovog ulja
malo himalajske soli
začina po ukusu - svježe mljeveni papar, chili..


Bob očistite ako je u mahuni, operite ga i stavite da se kuha u uzavreloj, slanoj vodi. Ako su zrna boba manja, kuhajte 5min. Ako su veća, kuhajte 7-8 minuta. Šupljikavom žlicom prebacite kuhani bob u posudu ledene vode. 
Vodu u kojoj se kuhao bob nemojte bacati, dio kasnije upotrijebite za namaz.


Ostavite da se bob malo ohladi pa skinite košuljice. Pritisnite s jedne strane i istisnite zrna. Stavite očišćeni bob u blender, dodajte nasjeckani češnjak i malo maslinova ulja. Blendajte pa dodajte malo vode u kojoj se kuhao bob, sol i druge začine. 

Trebali biste dobiti kremasti, mazivi pire pa dodavajte maslinovo ulje i/ili vodu od kuhanja dok ne dobijete tu konzistenciju. Namaz sam poslužila uz pečeno jaje i bezglutenski kruh, sličan jednom kojeg sam već radila za blog - link.


za kruh od heljdine kaše i prosa pripremite:

250g heljdine kaše
150g prosa
125g sitnih zobenih pahuljica
1 žličicu himalajske soli
3-4 žlice maslinovog ulja
3 žlice psyllium ljuskica
2 žlice mljevenog lana
3 žlice suncokretovih sjemenki
3 žlice bučinih sjemenki
1 i pol žličicu praška za pecivo
1 žličicu sode bikarbone


Za ovaj kruh možete upotrijebiti ostatke kuhane kaše i prosa, no ako ih nemate večer prije namočite heljdinu kašu i proso. Drugi dan isperite i ocijedite.

U posudi pomiješajte mljeveni lan i psyllium prelijte s oko 2.5-3dl vode pa ostavite sa strane. Pećnicu zagrijte na 170C.


U blenderu pomiješajte ocijeđenu heljdu i proso sa zobenim pahuljicama, dodajte sol, ulje, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Blendajte po želji - duže ako želite kompaktniji kruh, a kraće ako volite da se osjete komadići. Ako imate manji blender, blendajte u nekoliko navrata. 

Na kraju dodajte mljeveni lan i trputac pa miješajte da se ujednači. Umiješajte i po 2 žlice od svake vrste sjemenki. Kalup za kruh obložite papirom za pečenje pa u njega utisnite smjesu. Poravnajte vlažnim rukama i po vrhu posipajte preostale sjemenke. 


Pecite oko 45-50min. Izvadite iz pećnice, kratko hladite u kalupu, a zatim na rešetki. Režite oštrim nožem. Ovaj kruh možete i zamrzavati. Narežite ga na šnite i umotajte u papir za pečenje pa zamrznite.



















Nema komentara :

Objavi komentar