utorak, 5. svibnja 2015.

Kruh od heljdine kaše i namaz od bijelog graha


Maja u suradnji s Fitness.com.hr


Pripremite:

2 šalice heljdine kaše
1 šalicu lana
pola šalice suncokretovih sjemenki
pola šalice bučinih sjemenki
pola šalice sezama
2-3 žlice chia sjemenki
2 žlice psyllium ljuskica
1 žličicu himalajske ili obične soli
1 šalicu vode za namakanje lana i chia sjemenki
3 žlice kokosovog ili maslinovog ulja


Isperite pa skuhajte heljdinu kašu. Kuhajte je 20ak minuta. Ako želite, umjesto kaše možete upotrijebiti sirovu heljdu, ali nju ne morate kuhati, već je dan prije namočite pa zatim procijedite.

Pomiješajte lan i chia sjemeke, prelijte vodom i ostavite da bubre. 

Procijedite kuhanu heljdinu kašu ako je ostalo vode od kuhanja, dodajte suncokret, sezam, bučine sjemenke, psyllium, sol pa mješavinu lana i chia sjemenki s vodom u kojoj su se namakale. Dodajte otopljeno kokosovo ulje. Dobro promiješajte i istresite u kalup za kruh obložen papirom za pečenje. Vlažnim rukama utisnite smjesu, da dobijete kompaktnu štrucu. Ostavite bar sat-dva da stoji.




Zagrijte pećnicu na 160C pa pecite kruh 45min. Zatim kalup s kruhom poklopite tepsijom, pažljivo preokrenite i odstranite papir za pečenje. Pecite još 45min.

Kruh držite u hladnjaku kad se ohladi, a ako želite možete ga i zamrznuti - narezanog na šnite ili u komadu.


za namaz:

1 konzervu bijelog graha (400g, 240g čistog graha)
2-3 stabljike mladog luka
2-3 žlice peršinovog lišća
žličicu himalajske ili obične soli
1 žlicu maslinovog ulja
2-3 žlice vode od graha
2 žlice kremastog posnog sira (izostavite ako pripremate vegansku verziju)
prstohvat čilija


U multipraktik stavite sve sastojke i smiksajte u kremasti namaz. Kušajte pa po potrebi dodajte još soli i začina. U ovaj namaz možete staviti i češnjak ili medvjeđi luk umjesto mladog luka, a umjesto čili papričice razne druge kombinacije začina - garam masalu, kim, kurkumu..




Poslužite uz kruh od heljdine kaše ili stabljiku celera, krekere, tortilja čips...



Nema komentara :

Objavi komentar