srijeda, 28. lipnja 2017.

Sorghum ili sirak - drevna žitarica bez glutena


Maja u suradnji s Priroda&DRUŠTVO

Neki od vas vjerojatno već znaju što je sorghum ili sirak, kako ga kod nas nazivaju. Za one koji ipak ne znaju, radi se o gotovo zaboravljenoj drevnoj kulturi koja nema glutena pa se u posljednjih par godina opet vraća na gastronomsku scenu. Ja sam ga otkrila prije par godina, ali moram priznati da ga kod nas nisam mogla uvijek nabaviti pa mi je bilo jako drago kad sam ga ugledala na policama Prirode&DRUŠTVA.


U Africi se sirak uzgaja preko 4,000 godina, a danas se najviše uzgaja u Kini i Indiji. Zbog svoje otpornosti može se uspješno uzgajati na području gdje npr. kukuruz ne uspijeva. Postoji više vrsta, tako da se neke uzgajaju za konzumaciju sirka u zrnu, a neke za proizvodnju šećera. Vjerojatno ste čuli i za metle ili četke od sirka, koje se pak izrađuju od tehnološkog sirka.

Na američkom se jugu prije nekoliko generacija vrlo često koristila melasa od sirka, koja daje vrlo bogat i jedinstven okus slasticama, a danas je sirak naročito popularan među onima koji izbjegavaju gluten pa ga koriste u jelima u kojima se inače upotrjebljavaju žitarice s glutenom. 


Sirak možete kuhati kao i razne druge žitarice, upotrijebiti ga u slatkoj kaši sa suhim ili svježim voćem, nekoj salati, rižotu, samljeti ga u brašno, ali i ispucati ga u kokice. Ako niste sigurni kako biste ga upotrijebili, za početak pokušajte s nekim jednostavnim receptom, u kojem inače koristite rižu. Ja sam pripremila nekoliko recepata, ali prvo dijelim s vama ove dvije salate, jednu od pečenog povrća i jednu od sirovog, za one koji ne žele paliti pećnicu ili nemaju klimu.

Za salatu od pečenog povrća pripremite:

1 limetu


Sirak isperite i stavite kuhati u uzavrelu, blago posoljenu vodu. Imajte na umu da vode mora biti tri puta više nego sirka. Kuhajte oko 40 minuta na laganoj vatri, da sirak bude al dente ili kako ja znam reći - “žvakav”. Pred kraj ga maknite s vatre i poklopite.


Dok se sirak kuha, pripremite povrće. Ogulite, narežite sve na kockice. Režnjeve češnjaka prepolovite. Poškropite maslinovim uljem, posolite, popaprite. Promiješajte, stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite 25min na 190C. 


Pomiješajte s kuhanim sirkom, dodajte sok jedne limete. Ako ne želite koristiti sirak, upotrijebite heljdu, bulgur ili neku drugu žitaricu.
Ova količina dovoljna je kao prilog za 4 osobe ili kao glavno jelo za 2 osobe.


Za salatu od sirovog povrća pripremite:



Sirak skuhajte prema uputama iz prethodnog recepta. Ohladite. Dodajte na kockice narezan krastavac i rajčice. Posolite, popaprite. Začinite maslinovim uljem i jabučnim octom. Po želji dodajte namrvljenu fetu ili neki mladi kozji sir. 


Ova količina dovoljna je kao prilog za 4 osobe ili kao glavno jelo za 2 osobe.




Nema komentara :

Objavi komentar