četvrtak, 1. lipnja 2017.

Slane pogačice ili muffini bez brašna (LCHF)


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Jaje je izuzetna namirnica velike hranjive vrijednosti, bogata mikromineralima i vitaminima. Odličan je izvor fosfora, selena, riboflavina, željeza, cinka, vitamina A, B6, B12, D i E.
Prednost ove naoko jednostavne i obične namirnice je u tome da je možete pripremiti na bezbroj načina - kuhana, pečena na oko, kao omlet, kajgana, poširana, u raznim umacima, za povezivanje, zgušnjavanje, u kremama i kolačima...


Budući da smo dečko i ja trenutno na prehrani koja se bazira na proteinima i mastima, često jedemo jaja. Nastojim ih pripremati ih na što više načina, kako nam ne bi dosadila, a ovaj put sam izdvojila slane pogačice ili muffine koje možete pripremiti i večer prije pa ponijeti na posao.

Pripremite, za 12 pogačica ili muffina:

8 jaja
3 stabljike mladog luka
100g pureće šunke
100g sira (gouda)
2 žlice svježeg posnog sira
2 žlice sitno nasjeckanog špeka (ili sušenog mesa po želji)
žličicu psyllium praha
svježe mljeveni papar


Pećnicu zagrijte na 200C. Namastite metalne kalupiće ili kalup za muffine. Možete upotrijebiti i silikonske, ako ih imate.


Jaja istucite sa svježim sirom, dodajte sitno nasjeckan špek i šunku. Sir naribajte pa umiješajte u smjesu. Dodajte nasjeckani mladi luk, sol i papar. 


Dok tučete pjenjačom, posipavajte psyllium prahom i miješajte, da se ne bi zgrudao. Izjednačite i napunite kalupe smjesom. Pecite 15ak min, ovisno o pećnici. Kad površina pozlati, izvadite kalup iz pećnice. Prođite nožem uz rub kalupa, da pogačice lakše odvojite i kasnije izvadite.








Nema komentara :

Objavi komentar