srijeda, 7. lipnja 2017.

Lazanje od tikvica



Maja u suradnji s Priroda & DRUŠTVO

Ako volite složence s povrćem, sigurno će vam se svidjeti ove “lazanje”. Umjesto tjestenine upotrijebila sam tanko rezane tikvice, ali ako vam je draži patlidžan slobodno upotrijebite njega. Tikvice možete prethodno ispeći u pećnici (tako će puštati manje tekućine u lazanjama), no možete ih slagati i sirove. Recept je prikladan za LCHF način prehrane, ali i sve one koji žele jesti laganije i paze na unos ugljikohidrata.


Ova količina sastojaka dovoljna je za dvije jako gladne ili 4 manje gladne osobe. Lazanje možete pripremati u jednom srednje velikom kalupu ili u 4 manja.

Pripremite:

3 srednje velike tikvice
maslinovo ulje
1 veću glavicu luka
2-3 režnja češnjaka
pola kg mljevene junetine
300ml pasirane rajčice  za umak + par žlica za gornji sloj
himalajsku sol
svježe mljeveni papar
bosiljak
origano
150g mekog dimljenog sira
po želji grčki jogurt ili kiselo vrhnje


Tikvice operite, ogulite ako je kora oštećena i napravite široke trake uz pomoć ribeža za kupus. U tavi zagrijte maslinovo ulje i prodinstajte sitno narezan luk i češnjak. Dodajte mljeveno meso i dinstajte dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte sol, papar, zatim pasiranu rajčicu. Ostavite da se lagano krčka i upalite pećnicu na 200C.


U namašćenu tepsiju poslažite prvi sloj tikvica. Na njih nanesite pola “bolonjez umaka”. Posipajte namrvljenim dimljenim sirom. Umjesto njega možete upotrijebiti bilo koji sir (gouda, mozzarella,...). Prekrijte slojem tikvica, zatim ih prelijte ostatkom umaka. Namrvite preostali sir i poslažite posljedni sloj tikvica. Njega prelijte s malo čiste pasirane rajčice. (Ako želite, možete posipati još sira po vrhu.


Pecite 20ak minuta, dok tikvice ne omekšaju. Izvadite iz pećnice i ostavite 10ak minuta da se hladi. Poslužite s malo grčkog jogurta ili kiselog vrhnja.



Nema komentara :

Objavi komentar