utorak, 11. travnja 2017.

Mug cake s kremom i šumskim voćem


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Kada pazite na prehranu, a uhvati vas "šiza" za slatkim, pripremite mug cake! Postoje brojne varijante - s orašastim plodovima, kakao prahom, mljevenim rogačem, raznim šećerima, sladilima i začinima. Koji god da odaberete, pripremit ćete ga za nekoliko minuta, što mu je zapravo najveća prednost. Ako imate mikrovalnu pećnicu, mug cake bit će pečen za minutu. U pećnici mu ipak treba nešto duže.


Ovisno o tipu prehrane koji prakticirate, birajte dodatke. To može biti krema na bazi posnog sira i/ili jogurta, tučeno slatko vrhnje, mascarpone, kiselo vrhnje ili neki preljev bez šećera, poput Myproteinovog sirupa. Možete kombinirati i voće. Svježe, smrznuto, ukuhano ili neki domaći light pekmez. 

Za jednu šalicu ili ramekin pripremite:

1 jaje
1 žlicu mlijeka ili slatkog vrhnja
2 žlice kakao praha
1 žličicu eritritola ili ksilitola (možete upotrijebiti i neko tekuće sladilo)
četvrt žličice sode bikarbone
1 žličicu kokosova ulja
prstohvat vanilije ili cimeta, koricu agruma


Istucite jaje, mlijeko i kokosovo ulje. Dodajte prosijani kakao prah, sodu bikarbonu i eritritol. Umiješajte i začine. Izlijte u šalicu koju ste prethodno lagano namastili. Pecite u mikrovalnoj pećnici, na najjačoj temperaturi minutu do minutu i pol, ovisno o pećnici. Ako pečete u klasičnoj pećnici, pecite na 180C, 12-15min.


Ako želite, umjesto kakao praha možete upotrijebiti rogač u prahu ili mljevene orašaste plodove. Možete i kombinirati - žlicu kakao praha, žlicu mljevenih lješnjaka. 

Za kremu istucite žlicu posnog sira s malo jogurta ili istucite slatko vrhnje u šlag, a možete upotrijebiti i mascarpone ili kiselo vrhnje ako se hranite po LCHF principima. Dodajte šumsko voće i poslužite u šalici s kolačem ili izvadite kolač na tanjurić pa ukrasite kremom i voćem.




Nema komentara :

Objavi komentar