utorak, 14. veljače 2017.

Guacamole i kako izabrati avokado


Maja za Priroda & DRUŠTVO

Vjerujem da mnogi od vas, kada trebaju kupiti avokado, ne znaju koji bi uzeli i koji je zapravo dovoljno zreo. Često vidim ljude kako pipkaju avokado po trgovinama i premišljaju se, s vidljivim upitnikom iznad glave. Avokado zapravo ne biste trebali puno dirati i stiskati po sredini ploda jer ga na taj način oštećujete. Meso avokada će od toga potamniti i vidjet će se da stiskano.


Izaberite plod sa što manje oštećenja. Avokado zatim lagano pritisnite na vrhu, kod stabljike. Ako je “mekanast” na tom dijelu, dovoljno je zreo.



Razrežite ga uzduž, od vrha po sredini, prema širem dijelu. Dok režete avokado imajte na umu da je u sredini velika koštica. Primite obje polovice rukama i malo ih zarotirajte. Avokado će se lako razdvojiti.



Košticu odstranite tako u nju po dužini zabodete nož i povučete je prema gore. Meso avokada izdubite žličicom ili samo ugurajte žličicu između kore i mesa, kako biste ga odvojili i u cijelosti izvadili van. Režite na šnite, sjeckajte, vilicom pretvorite u pire ili blendajte u smoothieju ili mousseu. Avokado je kremast, a neutralan, odličan je u slasticama i kremama za sirove kolače kao i slanim dipovima i salatama. Meni je najdraži u moussevima, ali i u poznatom meksičkom dipu guacamoleu.

Guacamole možete pripremiti tako da sve sastojke blendate i dobijete kremasti glatki namaz, ali meni je draža tzv. chunky varijanta s komadićima povrća. Mnogi u guacamole stavljaju i nasjeckani svježi korijander, ali ja nisam ljubitelj pa ga najčešće izostavljam.


Sitno nasjeckajte jednu srednje veliku glavicu ljutike ili ljubičastog luka i jedan režanj češnjaka. Dodajte meso dva avokada i jednu srednje veliku rajčicu. Promiješajte, ulijte sok jedne limete (ako ste sigurni da nije špricana dodajte i ribanu koricu), dodajte himalajsku sol, svježe mljeveni papar i zaljutite po želji. Možete dodati mljeveni chili, ljutu ili dimljenu papriku, kajenski papar. Poslužite kao dip ili namaz uz krekere, kruh ili prepečenac. Odličan je i uz meso ili ribu.






Nema komentara :

Objavi komentar