srijeda, 31. kolovoza 2016.

Raženi kolač sa šljivama



Ako volite šljive i okus medenjaka, ovo je kolač za vas! Upotrijebila sam raženo brašno i smeđi šećer, ali možete upotrijebiti i neko drugo brašno i šećer, a umjesto šljiva breskve, nektarine, marelice ili kombinaciju nektarina i kupina.

Pripremite, za kalup od 26cm:

1kg šljiva
2 žlice ruma
1 žličicu cimeta
150g raženog brašna
100g mljevenih lješnjaka
2 žlice brašna od rogača
1 žličicu praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1 žličicu začina za medenjake i prstohvat mljevene vanilije
75g smeđeg šećera
4 jaja
5-6 žlica tekućeg jogurta
5 žlica maslaca ili kokosova ulja + maslac za premazivanje kalupa


Šljive operite, prepolovite i očistite od koštica. Namastite kalup za kolač i slažite polovice šljiva u kalup, prerezanom stranom prema dolje. Ostatak šljiva nasjeckajte na sitnije i ravnomjerno rasporedite po složenim šljivama. Poškropite rumom i posipajte žličicom cimeta. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180C i pecite 20ak minuta.


Dok se šljive peku, pripremite tijesto. Pjenasto istucite jaja i šećer, dodajte ranije pomiješane i prosijane praškaste sastojke. Ulijte otopljeni maslac i jogurt. Izjednačite pjenjačom ili mikserom. Izvadite kalup iz pećnice i rasporedite tijesto po pečenom voću, da ga u potpunosti prekrije. Pecite još 20ak minuta. Provjerite čačkalicom je li pečeno. 


Ostavite ispečen kolač da stoji u kalupu i hladi se 15ak minuta, zatim prođite nožem uz rubove, da odvojite kolač od kalupa. Poklopite kolač pladnjem i brzo preokrenite. Uklonite kalup i poslužite kolač mlak ili ohlađen, s kuglicom sladoleda ili tučenim vrhnjem.



Nema komentara :

Objavi komentar