subota, 5. rujna 2015.

Pečeni Camembert


Camembert je meki kravlji sir koji se od kraja 18.st. proizvodi u Francuskoj, u pokrajini Normandiji. Otkako je 1890. M. Ridel osmislio drvenu kutiju koja je trebala olakšati transport ovog sira u Ameriku, camembert se i kupuje u takvim, malim drvenim kutijicama. Dok se još nije poznavao rad gljivica, kora ovog sira najčešće je bila plavo-sive boje, prošarana smeđim točkicama. No, kasnije kora postaje bijela i takva ostaje do danas.

Pripremite:

1 Camembert od 250g
grančicu ružmarina
1 veći režanj češnjaka
maslinovo ulje
med, orasi, suhe smokve, brusnice, po želji


Zagrijte pećnicu na 180C.
Odmotajte Camembert i vratite ga u posudicu u kojoj ste ga kupili. Ako je kora deblja, odrežite tanki sloj. Za svaki slučaj stavite sir u još jednu posudu za pečenje. Zarežite manje otvore na površini pa naizmjence u njih stavljajte komadiće češnjaka i ružmarina. U slučaju da nemate svježeg, upotrijebite suhi.
Ako volite pikantno, dodajte i komadiće suhe čili papričice. Možete napraviti i par dodatnih ureza na površini sira. Pokapajte ga maslinovim uljem i stavite u pećnicu.




Pecite 20ak minuta pa izvadite iz pećnice i poslužite na kruhu uz razne dodatke - prelijte medom, posipajte sjeckane orahe, suhe smokve, brusnice...











Nema komentara :

Objavi komentar