ponedjeljak, 27. srpnja 2015.

Garam masala piletina



Garam masala je smjesa začina vrlo raširena u indijskoj i drugim južnoazijskim kuhinjama. Garam označava intenzitet začina, ali ne u smislu "ljuto", nego snažan, pojačan intenzitet okusa.
Sastojci ovoga začina su: crni i bijeli papar, klinčić, list malabara, sjeme kumina, cimet, crni, smeđi i zeleni kardamom, muškatni oraščić, anis i sjeme korijandera.
Različite kombinacije i mjeri mijenjaju se od pokrajine do pokrajine. Mi smo koristile začin kupljen na jednom bazaru začina gdje sami birate omjere. Naša garam masala je malo više orašasta i malo manje "šarf".


Pripremite:

800g piletine (prsa ili otkošteni zabatak)
4 režnja češanjka
3 žlice maslinova ulja
2 žlice otopljenog maslaca
1 i pol žlicu garam masale
300g oguljenih rajčica ili pelata
4dl pilećeg temeljca ili vode
listove korijandera
1 limetu


Piletinu narežite na manje komade, malo posolite pa nakapajte sokom 1/2 limete. Na zagrijanoj masnoći pecite piletinu da dobije zlatno-žutu boju. Izvadite meso i izvadite na toplo.

Smanjite vatru. Na masnoću dodajte usitnjeni češnjak, garam masalu i kratko promiješajte da se razvje miris. Zalijte s 1dl temeljca, dodajte sitno narezanu rajčicu, promiješajte pa vratite meso u umak. Na laganoj vatri kuhajte jelo još 15 minuta podlijevajući temeljcem.



Gotovo jelo posipajte listićima korijandera i poslužite uz rižu ili prilog po želji. Želite li ovom jelu dodati malo svježine, ukapajte kod serviranja nekoliko kapi soka limete.


Nema komentara :

Objavi komentar