petak, 26. lipnja 2015.

Kaleb batata - Libanonski složenac


Ovaj se složenac priprema diljem Libanona i nalikuje poznatoj Shepherd's pie, koja se priprema na sličan način, ali s jednim slojem krumpira. Umjesto janjetine u ovom jelu možete upotrijebiti i neko drugo mljeveno meso.


Pripremite:

1 kg krumpira
300ml mlijeka
100g maslaca
prstohvat muškatnog oraščića
2 žlice maslinova ulja
2 glavice luka
2 žlice pinjola
1 žličicu cimeta
1 žličicu allspice začina
450g mljevene janjetine
2 žlice krušnih mrvica
2 žlice parmezana ili sira po želji
sol
svježe mljeveni papar


Krumpire dobro operite, prepolovite i kuhajte s korom, 15ak minuta da omekšaju. Ocijedite, prelijte hladnom vodom i ogulite. Krumpire zatim vratite u posudu, zgnječite, dodajte mlijeko i maslac pa miješajte na laganoj vatri, da dobijete kremasti pire. Posolite, popaprite, dodajte muškatni oraščić. Promiješajte i ostavite poklopljeno sa strane.

Pećnicu zagrijte na 180C.



U tavi debljeg dna na maslinovom ulju prodinstajte nasjeckani luk. Kad pozlati dodajte pinjole pa allspice i cimet. Umiješajte mljevenu janjetinu, začinite. Namastite tepsiju, rasporedite pola pire krumpira po dnu. Na njega stavite meso pa ga prekrijte s preostalim pireom.




Pomiješajte krušne mrvice i parmezan, posipajte po krumpiru. Pecite 30-40 minuta, da složenac dobije zlatno-smeđu boju. Poslužite sa salatom ili prilogom od povrća.







Nema komentara :

Objavi komentar