četvrtak, 26. veljače 2015.

Čokoladni krantz kolač s lješnjacima


Maja prema receptu iz kuharice Jerusalem


Pripremite, za 1 kolač u kalupu 35x12:

270g brašna
50g šećera
1 žličicu suhog kvasca
koricu pola limuna
1 veće jaje
60ml vode
prstohvat soli
75g maslaca


za čokoladno punjenje:

25g šećera u prahu
15g kakao praha
65g tamne čokoade
60 maslaca
50g lješnjaka ili orašastih plodova po želji
1 žlicu šećera


za sirup (možete izostaviti):

130g šećera
80ml vode

Pomiješajte brašno, šećer, kvasac i koricu limuna. Dodajte jaje i vodu pa miksajte nekoliko minuta s nastavkom za tijesto.
Dodajte sol pa otopljeni maslac, žlicu po žlicu i miksajte srednjom brzinom 10ak minuta, dok se tijesto ne počne odvajati od stranica posude.

*Namastite posudu i stavite tijesto, pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku bar pola dana, po mogućnosti preko noći.

Idući dan napravite čokoladno punjenje. Otopite čokoladu i maslac na pari pa umiješajte šećer u prahu i kakao.



Izvadite tijesto i razvaljajte ga pa premažite čokoladnim punjenjem, posipajte žlicom šećera i nasjeckanim lješnjacima. Zamotajte u štrucu i zatim je razrežite oštrim nožem po sredini, cijelom dužinom. Dvije dobivene polovice ispletite u pletenicu i stavite u namašćeni kalup. Ostavite da se diže oko sat i pol. Pećnicu zagrijte na 190C. Pecite 30min.



Dok se kolač peče, pripremite sirup. Pomiješajte vodu i šećer, ostavite da se otopi na laganoj vatri pa sklonite i ohladite. Ja sam u sirup narezala i limun čiju sam koricu upotrijebila za tijesto.
Čim izvadite kolač iz pećnice, premažite ga sirupom. Ostavite ga u kalupu da se ohladi dopola, a zatim izvadite kolač na rešetku.




Kolač će biti dobar nekoliko dana, ako ćete ga čuvati na sobnoj temperaturi. Dobro podnosi zamrzavanje i odmrzavanje pa ga možete i zamrznuti.

*Ukoliko kolač planirate mijesiti i peći isti dan, zamijesite tijesto i ostavite ga 3 sata da se diže. Budući da tijesto sadrži maslac i mekano je, bit će vam lakše baratati tijestom i izvaljati ga, ako ga prije filanja stavite u hladnjak na pola sata pa zatim razvaljate.





2 komentara :

  1. Prekrasan recept i fotke i odlična ideja za Uskrs npr ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, draga Marija. <3 Tko voli dizane kolače, ovaj će mu se sigurno svidjeti. Meni je jedan od najdražih! :)


    (Maja)

    OdgovoriIzbriši