nedjelja, 21. rujna 2014.

Torta od čokolade i lješnjaka (bez brašna i šećera)


Maja u suradnji s Fitness.com.hr


Pripremite, za kalup od 22cm:

225g tamne čokolade
2-3 žlice maslaca ili ulja (možete i izostaviti)
125g preprženih lješnjaka
malo vanilije u prahu
5 jaja
prstohvat soli

po želji glazura od 100g čokolade, par žlica slatkog vrhnja i 2 žlice maslaca
nar za ukrašavanje


Lješnjake prepecite u pećnici, 10ak minuta na 200C. Istrljajte krpom da očistite od opne i ohladite.
U parnoj kupelji ili mikrovalnoj pećnici otopite čokoladu i maslac. Dobro promiješajte, da dobijete glatku, sjajnu smjesu i ostavite da se malo ohladi. Sa strane odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke istucite s malo soli u srednje čvrst snijeg.



Žumanjke jedan po jedan dodavajte u mlaku otopljenu čokoladu i tucite pjenjačom da se ujednači. Umiješajte mljevene prepržene lješnjake, vaniliju u prahu i na kraju lagano spatulom umiješajte i snijeg od bjelanjaka.

Ako volite slađe kolače, dodajte 50g šećera u žumanjke i istucite, a zatim dodajte čokoladi. 



Izlijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 30 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180C. Izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi pa premjestite na pladanj za posluživanje.

Otopite čokoladu i maslac za glazuru, dodajte malo slatkog vrhnja i prelijte mlako po torti. Ukrasite narom ili voćem po želji.
 Umjesto glazure možete posipati šećerom u prahu ili poslužiti uz tučeno vrhnje i voće ili sladoled.









Nema komentara :

Objavi komentar