petak, 21. ožujka 2014.

Čokoladna souffle torta




Pripremite, za kalup od 24cm:

250g tamne čokolade
200g maslaca
100g šećera
6 jaja
prstohvat soli


Na pari otopite maslac i čokoladu i dobro promiješajte, da se izjednači. Stavite sa strane. Pećnicu zagrijte na 160C.

Istucite 50g šećera i prstohvat soli sa žumanjcima, dok ne dobijete svijetlo-žutu smjesu. Bjelanjke istucite s preostalih 50g šećera, u sjajni glatki snijeg.



Pomiješajte žumanjke i čokoladu, ali pažljivo ulijevajte čokoladu u tankom mlazu i miješajte mikserom. Čokolada mora biti tekuća, ali ne pretopla, da žumanjci ne koaguliraju!

Na kraju lagano spatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Lagano preklapajte smjesu, da ne izbijete zrak.



Izlijte u kalup obložen papirom za pečenje. Kalup stavite u veliku tepsiju od pećnice i okolo nalijte vrelu vodu do trećine visine kalupa.

Pecite 60ak minuta, bez otvaranja pećnice! Izvadite kalup iz tepsije i ostavite souffle da se hladi 10ak minuta pa uklonite obruč. Posipajte šećerom u prahu ili servirajte uz tučeno slatko vrhnje.






Nema komentara :

Objavi komentar