četvrtak, 23. siječnja 2014.

Čupava Kata


Maja prema receptu tete Mire


Pripremite:

za tijesto:

4 velika ili 5 manjih žumanjaka
250g maslaca
500g brašna
1 prašak za pecivo
5 jušnih žlica šećera
1 vanil šećer
koricu 1 neprskanog limuna
nekoliko žlica ledeno hladne vode


za filu:

4 velika ili 5 manjih bjelanjaka
150g šećera
150g mljevenih oraha
50g sjeckanih oraha
3-4 žlice pekmeza od magunja
50g grožđica namočenih u par žlica ruma


Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i vanil šećer. Naribajte koricu neprskanog limuna pa dodajte maslac narezan na listiće. Po potrebi ulijte par žlica ledene vode i zamijesite čvrsto tijesto. Podijelite u dva dijela, tako da jedna loptica tijesta bude nešto veća od druge. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač pa pripremite filu.

Sameljite 150g oraha, a 50g nasjeckajte. Namočite grožđice u rumu.
Bjelanjke sa šećerom izmiksajte u snijeg pa spatulom lagano umiješajte orahe. Dodajte nekoliko žlica pekmeza, a zatim i grožđice i rum.




Obložite kalup papirom za pečenje pa veću lopticu tijesta naribajte na krupni ribež. Ako želite, donje tijesto možete i razvaljati.

Izlijte filu na tijesto pa preko nje naribajte drugu lopticu tijesta. Pecite 30ak minuta na 190C, zatim prekrijte papirom za pečenje i pecite još 10-15min.












Nema komentara :

Objavi komentar