srijeda, 10. veljače 2010.

STARTERI I PREDJELA




Kako nam gastronomska kultura i znanje o hrani napreduje tako usvajamo i puno novih termina i naziva.

Samo su rijetki prije 20tak godina čuli za sushi, surimi, tikku masalu, čičoku ili "cvijet soli". Danas su to većinom općepoznate stvari, a sushi nam je postao i fast food.

Starteri bi bili po hrvatski "predpredjela", oni mali zalogajčići koji se ponude dok se poslužuje aperitiv. Dok se pijucka neko kratko piće, šampanjac ili koktel dobro dođe komadić sira u ulju, maslina punjena bademima ili čili papričicom, usoljena gljiva ili komadić gorke čokolade posoljen ili blago zaljućen čilijem.


Možete na male podmetače staviti i nešto konkretnije: sićušne pogačice s komadićem slane ribe ili kuglicu dinje umotanu u pršut, kockicu kruha i malu lokvicu najfinijeg maslinovog ulja na tanjuriću...
Važno je samo ne pretjerati u količini.

Predjela su već druga priča.
Odlučite li da zvijezda večeri bude predjelo možete dati mašti na volju i birati želite li toplo ili hladno, oba ili ćete od predjela napraviti jedino slano jelo.

Mogućnosti su neiscrpne: preko kod nas uobičajenih, plata od pršuta i sira, plata od svih vrsta suhog ili kuhanog mesa, maslina, povrća; do raskošnih rižota, pita i pašte s umacima.
Jedna od zvijezda stola može biti i feta u maslinovom ulju. Pripremite tako da na kocke narezanu dobru fetu, crne masline, češnjak i ljute papričice prelijete kvalitetnim maslinovim uljem. Ružmarin, kadulju ili neki drugi začin izaberite po vašem ukusu. Savršen početak svake večere je spreman već nakon dva dana.




Ako želite da glavno jelo koje poslužujete bude u centru pažnje ili ako je na jelovniku divljač, pečenje ili pohano meso, nemojte pretjerati s predjelom. Neka tada izbor bude neka lagana salata, malo povrća na žaru ili malo hladne tjestenine.

Ako pak, za glavno jelo imate ribu, neki složenac s mesom peradi ili puno sezonskog povrća tada se "raspištoljite" s predjelom i iznesite na stol neki bogati rižoto ili tart s puno mirisnog sira, jaku juhu s dodacima, složenac od povrća, gljive punjene sirom ili mesom...



Za vruće ljetne dane predjelo možete pretvoriti u jedino jelo: bogata grčka salata, penne s lignjama i češnjakom, hladni mesni odrezak s puno povrća,...

Uz samo malo truda druženje za stolom uvijek će biti veselje i ponos.



Nema komentara :

Objavi komentar